Balans Valpreventie

Balans Kees
Balans Preventie
In de praktijk trainen we heel veel balans. Ikzelf probeer bij de meeste patiënten ook balansoefeningen toe te voegen aan hun schema. Het testen van de balans kan heel gemakkelijk. Vaak vraag ik iemand om 1 minuut op 1 been te gaan staan voor ons wandrek. Uiteraard eerst zonder het blauwe matje.
Het hebben van een goede balans is heel erg belangrijk. Vooral op latere leeftijd kan dit ervoor zorgen, dat je minder snel valt. Natuurlijk kunnen er naast balans ook andere oorzaken zijn, dat u uit evenwicht bent. Zoals aandoeningen aan het evenwichtsorgaan https://www.thuisarts.nl/positieduizeligheid-bppd/ik-wil-epley-beweging-doen
Op de foto hierboven wordt gesmokkeld. Het is niet de bedoeling om de knieën tegen elkaar aan te houden. Probeer zelf eens hoelang u op 1 been kunt staan. Hoeveel pogingen heeft u nodig in 1 minuut?
Probeer de score steeds te verbeteren en daardoor de balans te optimaliseren. Eventueel kunt u gebruik maken van een wiebelmatje of tuinkussen.
Wij adviseren vaak om tijdens het tandenpoetsen op 1 been te staan. Probeert u dat ook eens.
Blijft u problemen ervaren met uw evenwicht, dan kunnen wij u hierin verder in adviseren en meer testen uitvoeren om de balans in kaart te brengen.
Evenwichtsoefeningen die goed zijn om elke dag even te doen. Uiteraard alleen uitoefenen als dit veilig kan gebeuren.
Ga op 1 been staan.
Loop op een denkbeeldige lijn – zet de hiel van je ene voet tegen de tenen van de andere.
Loop achteruit op een lijn – zet de tenen van je ene voet tegen de hiel van de andere.
Loop op de tippen van je tenen.
Loop op je hielen.
Loop in een kleine acht.

Stap zijwaarts.

    Chronische aandoeningen