Bil en hamstring

Klachten aan bil en hamstring

Hamstring hamstrings

(Hamstring tendinitis, Hamstring tendinose, Hamstring origotendinopathie)

Personen die last hebben van een hamstring ontsteking ervaren pijn aan de onderkant van de bilregio. Deze pijn is zal toenemen tijdens rust na een zware activiteit van de hamstring. Denk aan rennen, springen en/of traplopen. Zoals bij de meeste blessures, is het belangrijk om niet lang met klachten rond te lopen. Het revalidatietraject zal dan langer duren.

Slijmbeursontsteking in de bilslijmbeurs

(ischiadica bursitis, Ischial bursitis, Ischiogluteal bursitis)

Een slijmbeursontsteking van de bil is een vervelende aandoening waarbij pijnklachten ontstaan bij overmatig zitten, rennen, lopen, springen, schoppen of traplopen. De fysiotherapeut kan je goede oefeningen aanleren om de pijn te verlichten. Het is een goed te behandelen aandoening.

Pijn in de bilregio

(myofaciale pijn bil)

Bij uitstralende pijn in de bil heb je niet zo zeer veel pijn in de bil. Dit kan natuurlijk wel! Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door triggerpoints in de spieren. Deze spierknopen kunnen een uitstralende pijn geven naar andere lichaamsdelen, zoals de rug, kuit of het been. Aangezien er meer aandoeningen zijn waarbij dit gebeurt, is het verstandig de fysiotherapeut te laten onderzoeken wat de oorzaak is. Triggerpoints zijn goed te behandelen middels dry needling en bindweefseltherapie. Dit zijn vaak kortdurende trajecten.

Uitstralende pijn van bil naar beenuitstrling

(piriformis spier syndroom, piriformis dysfunctie, piriformisimpingement)

Het zogeheten Piriformes syndroom kan bij mensen stevige pijn in de bil veroorzaken, waarbij uitstralende pijn naar het been kan gaan. Het gaat hierbij om pijn in de achterkant van het bovenbeen, de kuit of zelfs in onze voet. Voordat het piriformis syndroom behandeld wordt is het belangrijk om te kijken hoe het precies ontstaat om zo de beste behandelmethode te gebruiken. Afhankelijk van de oorzaak en duur zal het herstel variëren van een paar dagen tot een paar maanden.

Maak direct een afspraak

IschiasPiriformis

De grote beenzenuw wordt de Ischiadicus genoemd. Deze zenuw loopt vanuit onze wervelkolom in de heup en aan de achterzijde van het been tot aan de voet. Op het moment dat er druk op de zenuw komt, raakt deze geïrriteerd en spreekt men van Ischias. Het piriformis syndroom kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van Ischias. Immers hierbij wordt de zenuw namelijk bekneld. Mensen ervaren vaak een heftigere pijn dan bij dan bij het Piriformes syndroom, welke ook met rust niet echt weg trekt. Het voelt als kiespijn. De fysiotherapeut heeft een aantal mogelijkheden om deze aandoening effectief te behandelen. Doordat zenuwbanen minder snel herstellen, zal de behandeling wat langer nodig hebben om het juiste effect te hebben.  Uitleg rugklachten

uitleg rug

Spierscheuring hamstring

(hamstringruptuur)

Bij het scheuren van de hamstring voelt men een scherpe bij in de achterkant van het been en kan niet verder met de activiteit. Denk aan een voetballer die plots aan de achterkant van zijn bovenbeen grijpt en gaat hinken. Wat veel mensen niet weten is… Dat het de eerste dagen na het ontstaan van deze blessure belangrijk is om de spier herhaaldelijk te koelen, de spier wel te bewegen, maar niet te belasten! Het herstel is afhankelijk van de ernst van de blessure. Daarna is het juist belangrijk de spier te belasten en rekken, om te zorgen dat de spier weer op de juiste wijze aan elkaar groeit en problemen in de toekomst te voorkomen. Dit kan weken zijn, maar ook maanden. Vlak na het ontstaan kan de fysiotherapeut u ondersteunen in de juiste manier van bewegen en oefenen. Het opbouwen van sport moet vaak in fases gebeuren. Mocht u hier begeleiding in willen, dan zijn vaak een paar adviserende en coachende sessies met de fysiotherapeut voldoende.

 

Klachten aan heup of lies