Chronische aandoeningen

Behandelen bij chronische aandoeningen

Naast onderstaande klachten bieden wij ook Psychosomatische fysiotherapie aan voor langdurig onbegrijpelijke pijnklachten.
Ik heb onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK) | Thuisarts.nl

Hart- en vaatziekten

(coronaire diseases, hoge bloeddruk)

Hart- en vaatziekten is een overkoepelende term voor alle aandoeningen die betrekking hebben op het hart en de bloedvaten. Voor het krijgen van deze ziekten zijn er verschillende oorzaken, waarvan de meest bekende roken is. De fysiotherapeut kan u helpen met een gezonde leefstijl en met het begeleiden tijdens het opbouwen van een goede conditie. Ook om weer te leren belasten na bijvoorbeeld een hartinfarct of operatie, kunt u bij de fysiotherapie terecht. Helaas is het een aandoening die niet verholpen kan worden, echter met de juiste levensstijl kunnen de meeste mensen bijna alles weer doen.

Hartfalen

(decompensatio cordis)

Bij ongeveer een derde van de Nederlanders komt hartfalen voor, maar wat houdt het precies in? Hartfalen houdt simpel weg in dat het hart niet meer goed kan pompen. Hierdoor kunnen verschillende klachten in het lichaam ontstaan, zoals vochtophoping. Het behandelen van deze aandoening wordt sterk bepaald door de oorzaak van de klacht. Zeker is wel dat een balans in gezonde voeding, voldoende bewegen en niet roken de beste manier is om met zo min mogelijk klachten te functioneren.

Beroerte

(Cerebro Vasculair Accident (CVA), TIA)

Veel mensen weten niet precies wat een beroerte is en denken dat een hersenbloeding en herseninfarct hetzelfde zijn. Maar niks is minder waar! Een beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij een infarct wordt een deel van de hersenen (tijdelijk) afgesloten door een bloedpropje. Bij een bloeding knapt er een klein bloedvaatje waardoor een deel van de hersenen geen bloedtoevoer meer hebben. Het ontstaat altijd acuut en het is heel belangrijk om zo snel mogelijk in een ziekenhuis te zijn voor behandeling. Hoe sneller behandeld, hoe beter het herstel!

Afhankelijk van de hoeveelheid schade zal bepaald worden of behandeling nodig is en waar. Soms is dat een revalidatiecentrum en soms bij de fysiotherapeut in de buurt. Vaak wordt er intensief samengewerkt met de revalidatie arts, ergotherapeut, logopedist en eventueel maatschappelijk werk. Het is belangrijk te realiseren dat de revalidatie niet alleen voor de persoon, maar ook voor diens familie erg belangrijk is. Het krijgen van een beroerte is een traumatische gebeurtenis, met meestal (deels) blijvende gevolgen.

Fiets oefenzaal

Etalage benen

(perifeer arterieel vaatlijden, claudicatio intermittens)

Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden, ofwel claudicatio intermittens. Hierbij voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking.Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan minder bloed passeren. Door de beschadiging van het bloedvat en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een bloedvat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Er zijn 4 stadia, waarbij de klachten toenemen. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt de pijn in uw been. Met rust verdwijnt de pijn weer. Risicofactoren voor vernauwingen in de (been)slagaders zijn: roken, hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd choelsterol, overgewicht, weinig lichaamsbeweging en soms speelt erfelijkheid een rol. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze aandoening goed te beïnvloeden is door middel van loop therapie, wat de voorkeur heeft boven opereren. U leert dan bij de fysiotherapeut op een goed niveau te lopen, waardoor u de bloedvaten ‘open’ houdt. Voor veel mensen is dit in het begin moeilijk, omdat zij al jaren steeds minder zijn gaan lopen en het niet fijn is door pijn heen te moeten lopen. Helaas kan de aandoening niet over gaan, alleen met een gezonde levensstijl kunt u erger voorkomen.

COPD, asthma

(longaandoening, cara, emfyseem)

Bij COPD zijn de longen ontstoken en beschadigd. U bent benauwd en hoest vaak. Vaak wordt dit in de loop van de jaren erger. Zeker als u rookt of heeft gerookt. COPD heeft veel impact op uw leven. U heeft minder energie, minder eetlust en kan niet alles meer wat uw wilt. De meeste mensen hebben wel eens een longaanval, waarbij ze echt heel erg benauwd raken. Soms is ziekenhuisopname dan niet te vermijden. COPD begint vaak mild en kan in de laatste fase betekenen dat u zonder extra zuurstof niet kunt functioneren. Met de juiste behandeling en manier van leven is het verloop van de ziekte COPD te beïnvloeden en kunt u in sommige gevallen verergering voorkomen. Stoppen met roken, een goede balans in activiteiten, goede eiwitrijke voeding en voldoende bewegen. Het aanleren van uw grenzen en daarbinnen bewegen is 1 van de belangrijkste doelen bij de fysiotherapeut. Veel mensen kunnen, zodra ze dat door hebben, zelf blijven bewegen door te gaan sporten. Voor sommige mensen is de aandoening al te ver, zij hebben vaak ook andere aandoeningen ernaast, zoals vaatlijden of diabetes. Deze mensen zullen af en aan begeleid worden door de fysiotherapeut, soms binnen een team van zorgverleners.

COPD

Suikerziekte

(Diabetes Mellitus)

Diabetes mellitus is een stofwisselingsstoornis. Mensen met diabetes mogen niet altijd alles eten in verband met het suikergehalte. Er zijn verschillende oorzaken, symptomen en behandelingen voor deze aandoening. Voldoende bewegen is 1 van de grootste adviezen vanuit de medische wereld. Uw fysiotherapeut kan u hierbij ondersteunen.

Fibromyalgie

(FM, Chronische reuma, Weke delen reuma, Fibrositis, spierreuma)

Fibromyalgie veroorzaakt een vervelende chronische pijn in de spieren en bindweefsels, waardoor er altijd sprake is van een soort spierpijn gevoel. Veel mensen hebben in het begin niet door dat ze last hebben van deze aandoening. Helaas is deze aandoening nog steeds niet goed aantoonbaar en de oorzaak niet duidelijk. De fysiotherapeut kan u helpen in het vinden van de juiste balans in bewegen en rust en het zo optimaal mogelijk uitvoeren van uw activiteiten als werk, sport en thuis. De prognose is erg wisselend, duidelijk is wel dat hoge stresspieken zoveel mogelijk vermeden moeten worden.

 

Meteen krijg ik een oplossing aangeboden voor mijn klachten. Alle medewerkers hebben echt kennis.