ECHOGRAFIE

Echografie

Echo

Echo is hét diagnosticum dat uitstekend past binnen de fysiotherapie. Met echografie wordt het bewegingsapparaat gedetailleerd in beeld gebracht. Afwijkingen zijn goed herkenbaar en objectief vast te leggen. Niet zelden concluderen we ná echo-onderzoek anders dan ervoor. Echografie kan de twijfel wegnemen en het beleid van de behandeling optimaliseren. Echografie is echter alleen binnen onze praktijk voor fysiotherapie in Purmerend beschikbaar en op afspraak in de Zuidoostbeemster.

Hoe werkt echografie precies?
Het echografie apparaat bevat een probe of transducer. Dit is het kleinere apparaat wat op het lichaam geplaatst wordt wat de geluidsgolven uitzendt en de reflecterende informatie doorstuurt naar een computer, zodat er een beeld gevormd kan worden. Het voordeel van deze beeldvormende techniek is dat de therapeut precies weet wat er zich binnenin je lichaam af speelt. Een voorbeeld hiervan is dat de therapeut dan weet of er een verkalking in de schouderpees zit of niet. Dit is belangrijk wanneer men bijvoorbeeld shockwave therapie zou overwegen. “Daar waar de klassieke fysiotherapeutische testen van het bewegingsapparaat (soms) te kort schieten, is echografie in onze praktijk inmiddels niet meer weg te denken voor accurate en efficiënte diagnostiek.”

Echo

In welke gevallen kan echografie worden toegepast?
De therapeut zal bepalen of een echo van toegevoegde waarde is. Het kan uitkomst bieden wanneer er twijfel is of er weefselschade is en in welke mate. Dit kan het geval zijn bij chronische en acute klachten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Spierletsel
  • Peesletsel (degeneratie, ontsteking of verkalking)
  • Slijmbeursontsteking
  • Scheuring/verrekking van banden (ligamenten)

Na het maken van een echo kan de juiste behandelvorm ingezet worden. Ook kan het als evaluatiemoment gebruikt worden. Men kan dan na enkele behandelingen beoordelen of de weefselschade al afgenomen is en of verdere therapie nog nodig is.

Direct de uitslag! U hoeft niet 5 dagen te wachten op de uitslag.
Nadat de echo is gemaakt krijgt u direct de uitslag. Indien gewenst krijgt uw huisarts dezelfde dag nog een rapport opgestuurd over de uitslag van de echo.

Echo

Ons apparaat

Maak een afspraak voor een echo