Bindweefseltherapie/Fasciale Therapie

Bindweefseltherapie in Purmerend

Hoe werkt Bindweefseltherapie?/Fasciale Therapie

Bindweefsel is een groot weefsel dat in het hele menselijk lichaam voorkomt. Tussen spiervezels, om spierbundels en om spiergroepen zit bindweefsel. Dit beschermt de spieren en zorgt ervoor dat spieren goed kunnen samenwerken. Bindweefsel vind je ook tussen je spieren en huid, tussen je organen en rondom littekenweefsel. Zoals het woord al grotendeels aangeeft: bindweefsel verbindt alles in je lichaam met elkaar. Bindweefseltherapie of Fasciale therapie kan helpen.

Wat is de oorzaak van verstijfd of verkleefd bindweefsel?

Het bindweefsel kan door verschillende oorzaken verstijfd en/of verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma, verkeerde houding, pijnklachten, etc. Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid. Je kunt dit vergelijken met een trui. Wanneer je een trui aantrekt die lekker zit, kun je prettig bewegen en voelt het goed aan. Trek je een trui aan die te klein is, dan wordt bewegen moeilijker. Je krijgt je armen niet goed omhoog, omdat er te weinig ruimte is, of de trui trekt helemaal mee omhoog. Bij bindweefsel werkt dat net zo, maar het bindweefsel zit overal in je lichaam vast, dus zal het pijn of bewegingsbeperkingen geven. Bindweefseltherapie of fasciale therapie kan hierbij helpen.

Fasciale therapie

Bij fasciatherapie staat aandacht voor de bindweefselvliezen centraal. Deze bindweefselvliezen omhullen en verbinden alle spieren, botten en organen en vormen één groot drie dimensionaal netwerk in het lichaam. Dit weefsel is erg gevoelig en verantwoordelijk voor veel vormen van chronische pijn bijvoorbeeld na bestraling Problemen in de fascia zijn niet te zien op röntgen en MRI maar komen wel aan het licht door specifiek lichamelijk onderzoek. Fasciatherapie is een zachte behandelmethode, welke bestaat uit specifieke manuele technieken en gerichte oefeningen. De behandeling wordt doorgaans als diepgaand en aangenaam ervaren. Je zult al snel gaan merken dat je lichaam weer soepeler en veerkrachtiger wordt, de pijn vermindert en je beter kunt functioneren.

Suzanne Bindweefselmassage

Behandeling met behulp van Bindweefseltherapie en/of Faciale therapie

De eerste stap in de bindweefselbehandeling is het testen van de pijn. Vervolgens wordt de betreffende plek getriggerd (= losmaken van het bindweefsel) en daarna getaped. De taping techniek zorgt ervoor dat de soepelheid die tijdens de behandeling is gecreëerd, in stand wordt gehouden. De laatste stap in de behandeling is het doen van eenvoudige  oefeningen, voor het verbeteren van de mechaniek van de gewrichten, spieren en pezen. De pijn zal hierdoor verminderen, soms al na één of enkele behandelingen.

 Medical Tape

Bindweefsel massage

 

Maak direct een afspraak