Hand en pols elleboog
Klachten hand en pols elleboog
Carpaal Tunnel Syndroom
Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een veel voorkomende aandoening aan de pols en hand, waardoor het gebruik van de hele arm aangedaan kan worden. Dit wordt veroorzaakt door druk op de zenuw aan de onderkant van de handpalm (n.medianus). Omdat mensen veel van hun handen en polsen vragen is CTS een veel voorkomende aandoening, die 1 op 20 Nederlanders treft. Een operatie voor deze aandoening wordt veelal uitgevoerd aan de pols en hand. Gelukkig kan fysiotherapie voor veel mensen met een CTS vaak de pijn en gevoelloosheid verlichten en zonder een operatie weer normaal de hand en pols gebruiken.
Peesschedeontsteking van de duim
(Tendovaginitis van De Quervain, Peesontsteking abductorpollis longus en/of extensorpollicis brevis, De Quervain tendinopathie, De Quervain tendinitis, De Quervain tendinose)
De Quervain tendinitis is een peesontsteking van de strek- en spreidspier van de duim. Deze polsklachten duimzijde ontwikkelen zich in de loop der tijd. Daardoor ontstaan er aan het begin de volgende symptomen:
- Stijf gevoel en pijn aan de bovenkant van de pols en de eerste vingerDe pijn en stijfheid is ’s morgens voelbaar en verdwijnt gedurende de dag
Instabiliteit van de pols
Bij een instabiele pols hebben mensen vaak een onzeker gevoel over de pols. Dit komt voornamelijk doordat deze o.a kan kraken. Er zijn veel verschillende oorzaken aan te wijzen voor een instabiele pols. Uw fysiotherapeut kan u helpen om deze oorzaak te achterhalen en samen met u zoeken naar een oplossing voor uw instabiele pols.
Duimbasisslijtage
Duimbasisslijtage kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak van duimbasis artrose is het ouder worden. Ruim 35 procent van de mensen boven de 55 jaar heeft er last van, met name vrouwen. Daarnaast kan door intensief sporten of zwaar werk overbelasting ontstaan die voor extra duimbasis slijtage zorgt. Denk bijvoorbeeld aan een kapper of musicus. Het kan ook ontstaan door directe beschadiging van een van de bandjes (“ligamenten”) of na een breuk. Ook erfelijke aanleg kan een rol spelen.
In onze praktijk is Sander gespecialiseerd in hand en pols en elleboog klachten.
Indien hij twijfelt zal hij eerst een ECHOGRAFIE maken of contact opnemen met de Specialist
Slijmbeurs ontsteking (bursitis)
(Elleboog bursitis, Studenten elleboog, Olecranon bursitis)
Een slijmbeursontsteking van de elleboog is een vervelende en pijnlijke blessure. Bij deze blessure ontstaat er een zwelling aan de achterkant van de elleboog. Het is belangrijk om de elleboog rust te geven en op de juiste manier te bewegen. De fysiotherapeut kan u hierbij goed helpen.
Golferselleboog
(Golferarm, Extensorcarpiradialis brevis tendinopathie, Pronatortendinopathie)
Een golferselleboog is een veel voorkomende blessure en vergelijkbaar met een tenniselleboog. De blessure komt veel voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud. Bij deze blessure ervaart u pijn aan de binnenkant van de elleboog. Een golferselleboog kan weggaan met de juiste balans van bewegen en rust. De fysiotherapeut kan u hier goed in adviseren.
Tenniselleboog
(Tennisarm, Laterale epicondilitis, Extensortendinopathie, Extensorcarpiradialis brevis tendinopathie)
Bij een tenniselleboog is de pijn vooral gelokaliseerd aan de buitenzijde van de elleboog. Het is de meest voorkomende klacht aan dit gewricht. De fysiotherapeut kunt u adviseren hoe u het beste met uw arm kunt omgaan en de pijnlijke handelingen aan te passen, hiermee wordt het eigen herstel bevorderd.
Twijfelt u aan uw klacht, dan kunnen we altijd overgaan op een ECHO