Heup en lies

Heup- en liesklachten

Verrekking binnenzijde been

(liesblessure, liesverrekking, adductoren verrekking, adductoren letsel, spierscheuring van de adductoren)

Een scheur in de heupadductoren is een veel voorkomende blessure bij sporters. Het is belangrijk om zoals bij iedere verrekking de spier niet verder te gaan overbelasten en de belasting aan te passen. De fysiotherapeut kan u hierover adviseren en de scheur behandelen via verschillende behandelmethodes.

Slijmbeurs ontsteking van de heup

(Bursitis trochanterica, Trochanter bursitis)

Personen die last hebben van een slijmbeursontsteking van de heup ervaren pijn aan de buitenkant van de heup. Soms straalt dit uit in het bovenbeen of de bil. Ook het liggen op de heup is vaak vervelend. Over het algemeen genezen mensen goed van deze aandoening. Een vroege (fysiotherapeutische) behandeling van deze aandoening kan het herstelproces versnellen en bevorderen!

Liesklachten

(Adductoren tendinitis, Adductortendinose, Lies tendinitis, Adductoren insertie tendinopathie)

Liesklachten worden in veel gevallen veroorzaakt door het overbelasten van de adductoren (spieren aan de binnenkant van het bovenbeen). Met name bij het naar buiten bewegen van het been, zoals uit een auto stappen geeft klachten. Over het algemeen herstellen mensen goed en kunnen binnen een aantal weken weer normaal functioneren. Vaak zijn mensen ook bezorgd om hun heupgewrichten tijdens deze klacht. De fysiotherapeut kan voor u onderzoeken of dit wellicht terecht is. Mocht u twijfels hebben over uw herstel , neem dan contact op met de fysiotherapeut.

Heup slijtage

(Heup artrose)

Bij heup artrose, ook wel slijtage van de heup genoemd, ervaart u pijn in de heupregio of in de bil- en liesregio en treden er bewegingsbeperkingen op in de heup. Het lopen en starten van bewegingen gaat moeizamer en geeft pijn. Het is belangrijk dat de beweeglijkheid en kracht van de heupspieren optimaal blijft en u vooral blijft bewegen. Wanneer de fysiotherapie en het thuis oefenen onvoldoende werken kan er gekozen worden voor een nieuwe heup.

Let op! Artrose is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Gelukkig is gebleken dat fysiotherapie/oefentherapie effectief kan zijn bij artrose. Daarom worden de eerste 12 behandelingen bij heup artrose vanaf 2018 vanuit de basisverzekering vergoed!

Nieuwe heup

(totale heup prothese)

Bij een forse slijtage van de heup en veel klachten in het dagelijks leven, kan de orthopeed besluiten om u te opereren en de heup te vervangen voor een prothese. Na een revalidatietraject zijn de meeste mensen na 3 maanden weer op de been. Komt u voordat u de operatie ondergaat alvast bij uw fysiotherapeut in de prakrijk langs. Deze neemt met u het kruklopen door en hoe u de eerste tijd mag belasten. Daarnaast krijgt u vast oefeningen om te zorgen dat uw kracht zo goed mogelijk is, dit scheelt aanzienlijk in de revalidatie.

 

Klachten aan bil of hamstring