Hoofd Nek

Hoofd nek en schouder

Hoofdpijnklachten     

(spanningshoofdpijn, spierspanningshoofdpijn, tensionheadache)

Hoofdpijnklachten komen bij zeer veel mensen voor en zorgen er soms voor dat u beperkt wordt in u dagelijks functioneren. Uit recente onderzoeken blijkt dat ongeveer 90% van de hoofdpijnklachten onder de noemer spanningshoofdpijn/migraine valt.

Spanningshoofdpijn

(tensionheadache)

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn bij mensen. Ongeveer 80% van de hoofdpijnklachten wordt veroorzaakt door deze vorm van hoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn wordt vaak omschreven als het gevoel alsof er een strakke band over het hoofd zit. De klachten nemen meestal toe in de loop van de dag en bij stress.

Migraine

(Migraineaanval)         

Personen die last hebben van migraine hebben te maken met migraineaanvallen die hevige hoofdpijn kunnen veroorzaken. Naast de hoofdpijn hebben mensen met migraine ook last van aura’s, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, etc. Tijdens een migraineaanval is het voor mensen niet mogelijk om normaal te functioneren. De meeste mensen hebben medicatie ter ondersteuning van een aanval. In sommige gevallen kan de orofaciaal fysiotherapeut middels verschillende behandelmethodes voor verlichting van de klachten zorgen.

Hoofdpijn vanuit de nek

(cervicogene hoofdpijn)                   

Cervicogene hoofdpijn is een van de hoofdpijn soorten die bij weinig mensen aanwezig is en komt bijna alleen voor bij personen tussen de 20 en 60 jaar. Deze hoofdpijnklacht kenmerkt zich doordat het wordt veroorzaakt door één of meerdere structuren in de nek. Deze hoofdpijn vorm is daarnaast goed te behandelen en kan binnen 2 – 3  x verholpen zijn. Ernstigere gevallen duren langer.

Vaak zullen wij u bij klachten aan uw nek doorverwijzen naar onze Manueel therapeut

 

Manuele therapie

Slijtage nek

(Cervicale artrose, Nek osteoartritis, Cervicale degeneratie, Spinale degeneratie, Cervicale spondylisis, Nek artritis)

Slijtage aan de nek is een proces waarbij er langzaam slijtage ontstaat aan het bot- en kraakbeen in de gewrichten van je nek. Bij een reperterende verkeerde beweging, bijvoorbeeld een voorovergebogen nek (tabletnek) zal het verslechtering proces zich versnellen, waardoor de slijtage op een (te) vroege leeftijd voorkomt. Het is onjuist om te denken dat dit pijnklachten veroorzaakt. Onderzoek heeft aangetoond, dat het de spieren en kapsels van de nek zijn die moeite hebben met het anders bewegen. De fysiotherapeut kan u hierbij ondersteunen, zodat u zo min mogelijk hinder ervaart.

Nekklachten met uitstralende pijn

Nekklachten gaan vaak gepaard met pijn en uitstraling naar onze schouder, armen en/of hoofd. Dit noemen we dan ook wel ‘referredpain’. Wanneer zich in de verschillende nek-/schouderspieren pijnpunten (myofaciale triggerpoints) ontwikkelen, kunnen deze uitstralende pijn geven op een andere plaats dan waar het echte probleem zich bevindt. Veel voorkomende klachten zijn armklachten en spanningshoofdpijn. Deze klachten zijn door bindweefseltherapie of dry needling in combinatie met oefeningen vaak goed te verhelpen.

Nekhernia

(Cervicale discus hernia, Cervicale discus bulging, Discus uitstulping, HNP, Hernia nuclei pulposi, Intervertebraal discus letsel)

Tegenwoordig zitten we vaak en veel met een verkeerde houding of gebogen nek achter de computer, tablet of smartphone. Meestal gaat dat een lange tijd goed, maar op een gegeven moment kunnen er klachten aan de nek ontstaan. Bij personen die een nekhernia hebben zal deze pijn heviger zijn, doordat de tussenwervelschijf op de zenuwbaan drukt. Dit maakt een hernia een vervelende en pijnlijke aandoening, die ons beperkt in het uitvoeren van bepaalde handelingen. Veel mensen hebben een nekhernia zonder klachten, anderen hebben juist veel klachten. Het stabiliseren van de nek door de spieren te versterken en het belasten vanuit een goede houding/keten is het belangrijkste om snel te herstellen.

Whiplash

(Acceleratie en decceleratie syndroom, kopstaart botsing, nektrauma, nek kneuzing)

Bij een whiplash ervaart u meestal direct pijn in de nek na een incident, maar dit kan ook later optreden. Dit is een normale reactie van de spieren op het incident wat met een week weer verdwijnt. Indien de klachten verergeren of er andere klachten als duizelingen bij komen, spreken we van een whiplash. De whiplash kan u beperken in het bewegen en dit is vaak pijnlijk. Toch is bewegen het belangrijkste voor het herstel, de fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Hoelang het herstel duurt is afhankelijk van veel verschillende factoren.

Duizeligheid

Duizeligheid is een veel gehoorde klacht die erg vervelend is en mensen flink kan beperken in hun dagelijkse activiteiten. Sommige vormen van duizeligheid zijn goed te behandelen door de fysiotherapeut.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van duizeligheid. Voor het behoud van ons evenwicht is het belangrijk dat verschillende systemen dezelfde informatie doorgeven. Het gaat hierbij om onze ogen, evenwichtsorgaan of het gevoel van hoe we in de ruimte bewegen.

Komt de foutieve informatie vanuit onze propriocepsis, dan is het meestal zinvol om dit te behandelen. Vaak gaat deze laatste vorm van duizeligheid dan ook gepaard met nekklachten en/of hoofdpijn. Bij ons kunt u terecht voor BPPD behandelingen

 

 

Schouderklachten