Kinder Sportfysiotherapie

Kinder Sportfysiotherapie

              Waarom   Kindersportfysiotherapie?

De fysiotherapeutische begeleiding van een jeugdige sporter (tot 18 jaar) is bij ons een specialisatie omdat het een andere aanpak vraagt dan een sporter die volwassen is. Dit komt doordat een jonge sporter te maken heeft met groei en ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal, een kind of jongere een andere inspanningsfysiologie heeft dan een volwassene en er door bijvoorbeeld de aanwezigheid van groeischijven andere klachten of blessures kunnen ontstaan dan bij een volwassene.

Waar de sportfysiotherapeut specialist is in het maken van een juiste sportanalyse, sport specifiek trainen en het voorkomen van blessures, wordt er bij de behandeling van een jeugdige sporter extra aandacht besteed aan deze factoren die een rol spelen in het herstelproces.

Kosten en vergoeding

Bij een leeftijd onder de 18 jaar zijn er 18 behandelingen fysiotherapie opgenomen in de basisverzekering. Deze specialisatie wordt hiermee vergoed door de zorgverzekering. Er zijn geen kosten voor eigen risico aan verbonden.

Sporten is gezond! Een nadeel van sporten is dat een kind kans heeft op sportblessures. Bij kinderen tussen de 9 en 12 jaar is sprake van zo’n 230.000 blessures per jaar. Hiervan worden ongeveer 21.000 kinderen gezien door de (kinder)fysiotherapeut.

Regelmatig bewegen

Blessures bij kinderen komen steeds meer voor, de reden hiervan is onder andere dat de motorische vaardigheden van Nederlandse kinderen de afgelopen jaren zijn verminderd. Kinderen leren deze motorische vaardigheden al op jonge leeftijd aan, daarom is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (dagelijks 1 uur matig intensieve beweging).

Mogelijke blessures:

  • overbelastings klachten, vaak gerelateerd aan groei (knie, enkel, schouder)
  • spierblessures
  • verzwikte enkel
  • achillespeesblessure

Bij zeer actieve kinderen in de groei komt Osgood-Schlatter(vooral bij jongens) of het
patello femoraal pijnsyndroom (vaak bij meisjes) vaak voor.