Knie onderbeen

Knie onderbeen Purmerend

Echo knie Purmerend

Sander maakt een echo

RunnersKnee

(lopers knie, Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom(TIFS), IlioTibial Band Syndrome(ITBS)

Knie Purmerend. De runners knee is een overbelasting waarbij er irritatie ontstaat aan de buitenzijde van de knie. Vaak is deze irritatie in de vorm van pijn, zowel doffe als scherpe pijn. De klachten ontstaan meestal door een verkeerde looptechniek, O-benen of verkeerd schoeisel. De fysiotherapeut kan een analyse maken van uw looptechniek en u hierin ondersteunen. De klachten verdwijnen meestal snel zodra u dit in de praktijk gaat toepassen.

Nieuwe Knie

(totale knie prothese)

Bij een forse slijtage van de knie en veel klachten in het dagelijks leven, kan de orthopeed besluiten om u te opereren en de knie te vervangen voor een prothese. De meeste mensen herstellen hier binnen 3 tot 6 maanden goed van. U zult hiervoor revalideren bij de fysiotherapeut in Purmerend voor uw knie. Komt u voordat u de operatie ondergaat alvast bij uw fysiotherapeut in de praktijk langs. Deze neemt met u het kruklopen door en hoe u de eerste tijd mag belasten. Daarnaast krijgt u vast oefeningen om te zorgen dat uw kracht zo goed mogelijk is, dit scheelt aanzienlijk in de revalidatie.

Binnenband scheur

(MCL scheur, Mediaal collateraal ligament scheur, MCL verrekking, MCL Ruptuur, Valganisatie knie, binnenband letsel)

Een scheur van de binnenband in het kniegewricht is een veel voorkomende sportblessure, maar kan ook voorkomen bij de niet-sporters door een val of uitglijden. Een scheur in de binnenband kan variëren van een gedeeltelijke scheur tot een complete scheur. U kunt een scheur aan de binnenband herkennen door instabiliteit van de knie, pijn, zwelling en stijfheid van het kniegewricht. Deze klachten worden voornamelijk gevoeld in rust na een activiteit en in de ochtend. Vaak wordt in eerste instantie rust aanbevolen en zal er gewerkt worden met tape. Later zult u bij de fysiotherapie de stabiliteit van de knie leren vergroten tot u alles weer kunt. Het herstel is vooral afhankelijk van de grootte van de scheur.

Knieschijfklachten

(PatelloFemoraalPijnSyndroom, Chondropathiepatella, anterior kniepijn,)

Met het het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) worden pijnklachten bedoeld die zijn ontstaan door een verkeerd bewegen van de knieschijf / kniegewricht. Deze aandoening komt veel voor bij kinderen of adolescenten, maar ook op latere leeftijd kan komt deze klacht voorkomen.. Veel mensen ervaren een gevoel alsof er zand in de knie zit en hebben moeite bij traplopen of zwaar fietsen. Pijnklachten ontstaan vaak in de gehele knie. De fysiotherapeut kan u bepaalde oefeningen geven om vooral de bovenbenen sterker te maken in combinatie met advies. Indien deze goed opgevolgd worden, herstellen mensen goed van deze aandoening.

Buitenband scheur

(SLCL scheur, Lateraal collateraal ligament scheur, LCL verrekking, LCL Ruptuur, Varisatie knie, buitenband letsel)

Een buitenband scheur is een blessure waarbij er schade is opgestreden aan de buitenband van het kniegewricht. Op het moment dat de band scheurt kunt u veel pijn ervaren. Er kan tevens een knappend of scheurend geluid ervaren worden. In de ernstige gevallen (dus bij een complete scheur) kunt u de activiteit niet voortzetten. Deze aandoening komt relatief weinig voor en meestal in combinatie met ander letsel. De fysiotherapeut kan u adviseren en behandelen over deze klacht.

Achterste kruisband scheur

(PCL scheur, Posterior collateraal ligament scheur, PCL verrekking, PCL Ruptuur)

Een achterste kruisband scheur houdt in dat er schade is opgetreden aan de achterste kruisband (PCL). Op het moment van het trauma ervaart u pijn in de achterkant van de knie, met uitstraling naar de kuit. Hierbij treedt snel na het trauma een zwelling op en heeft u het gevoel dat de knie uit de kom is. Steunen op de knie is vaak niet goed mogelijk en u zal een instabiele knie hebben. De ernst van de scheur bepaald het behandeltraject. Indien u operatief behandelt moet worden is het zeer belangrijk om voor de operatie al te starten met fysiotherapie. Dit zorgt voor een optimaal herstel.

Knieholte zwelling

(Baker’s cyste, Poplitealecyst)

Een Bakerse cyste is een ingekapselde zwelling in de knieholte. De aandoening is zeer goed voelbaar en bij een kleine zwelling zullen er weinig tot geen klachten zijn. Bij een grote zwelling nemen de klachten toe en wordt het buigen of strekken van de knie lastig en pijnlijk. Fysiotherapie heeft hier beperkt invloed op. De klacht zal af en aan aanwezig zijn.

Meniscus gescheurd

(meniscuslaesie, meniscus ruptuur, mediale meniscus ruptuur, laterale meniscus ruptuur)

Een scheur ontstaat vaak als er een draaiende en gelijktijdig strekkende beweging wordt gemaakt Tevens kan een scheur ontstaan ten gevolge van slijtage van de meniscus. Het is zonder MRI lastig te bepalen of er ook echt een scheur in de meniscus zit. U zult pijn ervaren in de knie met waarschijnlijk wat slotklachten. Een meniscus scheur heeft niet altijd een operatie nodig en kan door knie fysiotherapie in Purmerend ook verholpen worden. Uw fysiotherapeut kan u hierin adviseren.

Artrose knie

(slijtage knie)

Slijtage aan de knie kenmerkt zich vooral door pijn in de knie of knieholte na een periode van rust.  Het is verstandig  om bij slijtage aan de knie naar uw fysiotherapeut te gaan voor versterkende oefeningen, zodat een operatie kan worden uitgesteld of zodat uw revalidatie met een prothese versneld gaat worden.

De fysiotherapeutische behandeling van artrose van de knie (knieslijtage) wordt vanaf 2018 vanuit de basisverzekering voor 12 behandelingen vergoed! Dit houdt in dat als u slijtage van uw knie heeft, u 12 behandelingen van de fysiotherapeut vergoed krijgt. Let hierbij wel op dat u hierbij eerst uw eigen risico opmaakt (als u dit eigen risico nog niet verbruikt heeft).

Buitenzijde onderbeen/voet

(Peroneus tendinitis, Peroneustendinose, enkel verzwikking, Peroneus brevis tendinopathie)

Een peroneus tendinopathie is een overbelasting van de peroneuspees. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door pijn aan de buiten/zijkant van de enkel (aan de kleine teen zijde), de voet of het onderbeen tijdens of na belastende activiteiten. De aandoening is goed te behandelen met fysiotherapie. De fysiotherapeut zal o.a. kijken naar de stand van uw voeten en uw looppatroon. Soms vragen wij hierbij ook de hulp van een podotherapeut.

Spierscheuring kuit (zweepslag)

(coup de fouet, ruptuur M. Gastrocnemius)

Een spierscheuring van de kuit is een erg vervelende blessure. Een scheuring kan voor veel pijn en beperkingen zorgen. Maar een voordeel: ‘het gescheurde weefsel kan 100% herstellen’!  Belangrijk is om direct na het afscheuren van een spier te koelen met ijs, water of een cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten (leg altijd een doek ertussen), het lichaamsdeel niet te gebruiken om op de steunen (Rustgeven!). Bij deze blessure is het een snel bezoek aan de fysiotherapeut voorwaarde voor snel herstel. Hij kan de ernst van de scheur beoordelen en gerichte adviezen geven ten aanzien van belasten. Revalideren is belangrijk om de volledige functionaliteit van de spier terug te krijgen en om een volgende spierscheuring te voorkomen.

Nick enkel intapen

Klachten aan achillespees of hiel

 

Maak vandaag een afspraak met uw fysiotherapeut in de regio Purmerend op +31 (0)6 128 618 28 . Geen wachtlijst!