Knieklachten

Oorzaken, behandeling en symptomen

het kniegewricht
Er zijn verschillende risicofactoren die knieklachten veroorzaken. Hierbij kun jij denken aan verkorte spieren in boven- of onderbeen, overbelasting, onderbelasting, eenzijdig bewegingspatroon, directe klap op de knie, verkeerde stand van de knie, verkeerde stand van de voet of door een letsel van de enkel of heup.

Knie artrose

In de praktijk zien we veel knie artrose. Het kraakbeen in de knie wordt in dit geval dunner met klachten als pijn en stijfheid tot gevolg. Kraakbeen kan echter niet uit zichzelf herstellen. Ook wordt het brozer gedurende de levensjaren, waardoor klachten op hogere leeftijd kunnen toenemen. Als mensen deze diagnose krijgen denken ze vaak dat er niets meer aan te doen is. Dit is echter zeker niet het geval. De artrose zelf is niet te verhelpen maar de gevolgen zoals pijn en beperkingen in veel gevallen wel.
Fysiotherapie bij knie artrose wordt 12x vergoed uit de basisverzekering ( wel eigen risico)

Runners knee

Een Runners knee is een veel voorkomende blessure bij vooral bij sporters voorkomt. Het kan een hardnekkige en lastige blessure zijn als je dit niet tijdig laat behandelen.  Dit is een overbelasting klacht van een pees aan de buitenzijde van de knie. Het ontstaan van deze blessure kan meerdere oorzaken hebben. We zien dit ook vaak bij mensen met rugklachten of verkeerd schoeisel.

Binnenband scheur -Mediaal kniebandletsel

Een binnenband scheur in het kniegewricht is een veel voorkomende sportblessure, voornamelijk voetbal, basketbal, hockey en skiën. Je hebt deze blessure vaak al snel door. Dit door het knappend / scheurend geluid tijden het incident. Een scheur in de binnenband kan variëren van een gedeeltelijke scheur tot een complete scheur. Je kunt een scheur aan de binnenband herkennen door instabiliteit van de knie, pijn, zwelling en stijfheid van het kniegewricht. Deze klachten worden voornamelijk gevoeld in rust na een activiteit en in de ochtend

Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)

Met het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) worden pijnklachten bedoeld die zijn ontstaan door een disfunctie van de knieschijf / kniegewricht. Deze aandoening komt veel voor bij kinderen of adolescenten. Op het moment dat jij je knie buigt kan er een klikkend geluid te horen zijn. Hierbij komt dat jij van het gevoel hebt dat je door je knie zakt. Pijnklachten ontstaan vaak in de knieholte en aan de binnen of buitenzijde van de knie.

Er zijn nog meer oorzaken te bedenken voor knieklachten, zoals een meniscusscheur of kruisbandletsel.
https://www.thuisarts.nl/knieklachten/ik-heb-gescheurde-meniscus
Deze behandelen we niet in deze Blog.

Heb je al sporter last van je knie en twijfel je! Kom dan lang bij Nick op zijn gratis spreekuur
Gratis Sportspreekuur

Natuurlijk kun je ook direct een afspraak maken.

www.fysiotherapiepurmerend.com/maak-een-afspraak