Herstelzorg na Covid-19

Herstelzorg na Covid-19

De behandeling voor Ex- Corona patienten bestaat niet.

Dé behandeling voor ex-coronapatiënten? Die bestaat niet, zeggen fysiotherapeuten: ‘Je moet de tijd nemen’ | Corona in Utrecht | AD.nl

Herstelzorg na corona (video) | Video | Zorginstituut Nederland

Helaas bestaat er geen eenduidige behandeling voor de patiënten die herstelzorg nodig hebben na een Covid-19 infectie. De behandeling die wordt gegeven bij ons in de praktijk is dan ook maatwerk. De revalidatie zal dan voor elke patiënt ook anders zijn.
Wat wel voor iedereen geldt is dat het vooral allemaal op een rustig tempo moet gebeuren.

Bij ons in de praktijk zijn 5 therapeuten opgeleid om de herstelzorg van ex Corona patienten te mogen leveren. U kunt dan ook nagaan hoe groot deze groep dan ook is. Naast de conditietraining om het uithoudingsvermogen te verbeteren en spierversterkende oefeningen bestaat het programma vaak uit het aanleren van de juiste ademhalingstechnieken, adembewustwording en ontspanningtechnieken indien dit nodig is.

 

Rustige opbouw

De beroepsvereniging, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), baseert de door haar verstrekte behandelmethode op wetenschappelijk onderzoek over longpatiënten en mensen met verlies van spiermassa, bijvoorbeeld na een ziekte. ,,Fysiotherapeuten zijn medische professionals die hun werk zoveel mogelijk onderbouwd willen zien.”

Ex-coronapatiënten komen vaak met nog enorm veel restklachten bij de fysiotherapeut, zegt Van der Valk. Dat zijn klachten op fysiek, maar ook mentaal niveau. ,,De aanpak is daarom vaak multidisciplinair. Er is een diëtiste die helpt bij de voeding, een logopediste die helpt bij slik- of praatklachten, een ergotherapeut voor de energiebalans en een psycholoog voor mentale problemen. Veel mensen kampen na corona met angst en acceptatieproblemen.”

De fysiotherapeut pleit voor een rustige opbouw. ,,De eerste zes weken dat iemand symptoomvrij is, kunnen de dagelijkse activiteiten gedoseerd worden opgebouwd. Onze rol als fysio is dan coachend, ondersteunend en activerend. Training staat niet op de voorgrond, want alles wat je thuis al doet, kost energie.”