Manuele therapie
Wat is Manuele therapie?
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Door het samenvoegen van wetenschap en ervaringen uit de praktijk heeft de manuele therapie een grote stap voorwaarts kunnen maken. Een Master Manueel Therapeut (MMT) heeft extra kennis opgedaan op het gebied van (wetenschappelijke) diagnostiek en therapie en manuele en communicatieve
vaardigheden. Daarom is hij geschikt om cliënten met bewegingsgerelateerde problemen een oplossing te bieden. Manuele therapie wordt toegepast bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of zenuwen. Bewegingsbeperkingen gaan vaak samen met zowel pijn als met het slechter kunnen bewegen van die gewrichten. Dit heeft vaak weer invloed op de houding. Het doel van manuele therapie is aan de ene kant het beter laten bewegen van de gewrichten en aan de andere kant de houding en bewegingen te verbeteren. Hijgebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden
toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Wanneer naar een manueel therapeut?
Heeft u pijn bij het bewegen van uw gewrichten of is bewegen moeilijk? Dan biedt een manueel therapeut uitkomst. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Manuele therapie wordt vaak gebruikt bij nekklachten, hoofdpijn en rugklachten. Het doel van manuele therapie is om uw gewrichten beter te laten werken door het corrigeren van uw houding.
Wanneer een gewricht slecht kan bewegen, of als dit pijnlijk is, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
- Hoofd- en nekpijn, vaak in combinatie met een stijve bovenrug
• Nekpijn, ook als deze uitstraalt tot in de arm
• Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
• Heupklachten
• Lage rugklachten, ook als deze uitstralen naar het been
• Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
• Kaakklachten, soms in combinatie met nekklachten
• Schouderklachten, mogelijk in combinatie met nekklachten
• Frozen shoulder (pijn en stijfheid in de schouder)
• Tenniselleboog
Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe de specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak is er dus duidelijkheid over de verdere behandeling. Onze manueeltherapeut is nog in opleiding, maar heel goed in staat om de meest voorkomende klachten die een manueeltherapeut behandeld te behandelen.
De behandeling
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die een extra opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Hierin heeft hij of zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder de wervelkolom.
De manueel therapeut gebruikt specifieke technieken om u van uw pijnklachten af te helpen. Tijdens de behandeling heft de manueel therapeut blokkades op en corrigeert deze waar nodig door middel van het bewegend functioneren van uw gewrichten. Er wordt gewerkt aan het weefsel wat zorgt voor de blokkade. Verder geeft de therapeut u instructies, advies en begeleiding.
Voor wie is manuele therapie geschikt?
Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, biedt manuele therapie uitkomst. De effecten van manuele therapie zijn meestal direct na de behandeling merkbaar. Uw gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak blijkt of en hoe uw klacht verholpen kan worden.
Werkwijze manueel therapeut
Intake: snel duidelijkheid
Na een screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat niet
het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo wordt direct duidelijk na de eerste afspraak wat het vervolg is.
Behandeling: effectieve therapie
Het doel van de therapie is zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn alsook het verbeteren van de vaardigheden in de dagelijkse activiteiten, het werk en in de sport. De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. Dit worden mobilisaties genoemd eventueel aangevuld
met gedoseerde impulstechnieken oftewel manipulaties. Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een zuiver passieve, voor een patiënt niet controleerbare beweging, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig,
vreemd, maar niet pijnlijk gevoel. Aan het einde van een behandelserie stuurt de manueel therapeut een rapportage naar de huisarts en/of specialist. Indien er twijfel is, kunnen wij ook gebruik maken van ECHOGRAFIE
Fysiotherapie Purmerend
Nog altijd last van die jarenlange rugklachten? Je gewrichten die steeds blokkeren? Of last van die oude tennisblessure waar je schouderklachten en knieklachten aan hebt overgehouden? Dan ben je bij ons team gespecialiseerde fysiotherapeuten aan het juiste adres!
Gespecialiseerde fysiotherapie
In Purmerend fysiotherapie volgen is gedag zeggen tegen al die zeurende lichamelijke kwaaltjes. Onze fysiotherapeuten zijn bekend met verschillende specialisaties en innovatieve behandeltechnieken om jou de beste zorg te verlenen. Doordat we de nieuwste ontwikkelingen volgen op het gebied van fysiotherapie, kunnen we het behandelplan tot in de details aansluiten op de noden van jouw lichaam. Dat betekent dat je ook bij onze fysiotherapeuten terecht kunt voor onder andere dry needling, oefentherapie of revalidatie. Het team is gespecialiseerd om allerlei lichamelijke klachten aan te maken. Denk hierbij aan rugklachten, schouderklachten, knieklachten, gespannen spieren en nog veel meer.
Manueel therapie
In onze praktijk hebben wij 1 gespecialiseerde manueel therapeut i.o. Een manueel therapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut. Manuele therapie houdt zich bezig met bewegingsproblemen van het menselijk lichaam. Er wordt dan vaak specifiek naar de wervelkolom gekeken. Waarbij er bij algemene fysiotherapie meer holistisch en lokaal behandeld wordt, wordt er bij manuele therapie gekeken waar de oorzaak van de pijn vandaan komt en behandeld. Door de spieren los te masseren of gewrichten te mobiliseren, worden de klachten aangepakt. In onze praktijk merken we op dat deze therapie een absolute meerwaarde is, gezien er vaak al direct na een behandeling verschil te merken is.
Verwijsbrief
Aarzel dus niet om een afspraak te maken. U kunt bij uw huisarts al bespreekbaar maken, dat u naar een gespecialiseerd fysiotherapeut wilt bij ons in de praktijk. Van uw huisarts heeft u in sommige gevallen een verwijsbrief nodig om de fysiotherapie vergoed te krijgen via je aanvullende verzekering. In de meeste gevallen echter niet Wanneer een verwijzing Vervolgens komt u terecht bij een van onze praktijken om van start te gaan met de behandelingen. De fysiotherapeut stelt bij een eerste afspraak een behandelplan op. Tijdens deze afspraak krijg je te horen hoeveel behandelingen er ongeveer nodig zullen zijn om uw klachten onder controle te krijgen. In sommige gevallen is een blijvende opvolging vereist door onze fysiotherapeuten. Wij werken nauw samen met de huisartsen in regio Purmerend om je de beste zorg te verlenen. Alleen een goede samenwerking tussen alle zorgspecialisten zal zorgen voor het beste resultaat.
Contact
Een afspraak maken kan gemakkelijk door telefonisch, via de mail of app contact met ons op te nemen. De meeste huisartsen in Purmerend kennen onze praktijk doordat we aangesloten zijn bij veel netwerken en goed bekend staan in de Purmerend en Beemster. Op onze website kunt u onze openingstijden per praktijk terugvinden. Ook vindt u er de adressen van onze praktijken in Purmerend. Indien u nog andere vragen hebt, kunt u ons tijdens de openingstijden telefonisch contacteren of een antwoordformulier invullen op onze website. Maak een afspraak