Rectus diastase

Rectus diastase

Wat is een rectus diastase?


Tijdens de zwangerschap wijken je buikspieren om ruimte te maken voor je groeiende baby. Het uiteenwijken van de rechte buikspieren op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat die de rechte buikspieren met elkaar verbindt noem je een diastase. De peesplaat loopt van de onderkant van het borstbeen naar de bovenkant van het schaambot en is normaal gesproken ongeveer één cm breed. Een diastase kan van beneden tot boven voorkomen.

Danielle

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij rectus diastase ?

Fysiotherapie is na een diagnose van een rectus diastase een zeer effectieve manier om de symptomen te beheersen en om functionele capaciteit te vergroten. Uw fysiotherapeut kan u helpen met:

 • Houdingstraining – Het verbeteren van controle over de houding is een van de meest belangrijke onderdelen van de behandeling van vrouwen, die te maken hebben met een rectus diastase. Uw fysiotherapeut zal u helpen om te leren hoe u uw kern moet stabiliseren, zonder de musculus rectus abdominis te overbelasten. Dit zal training van uw andere kernspieren betekenen, zoals de musculus transversus abdominis (een diepe buikspier) en de bekkenbodemspieren,. Uw fysiotherapeut zal u laten zien hoe u de dagelijkse dingen, zoals het optillen en dragen van uw baby, met een juiste houding kunt doen.
 • Rekken – Wanneer sommige spieren zwak en verrekt raken, kunnen andere spieren overactief en stijf worden. Uw fysiotherapeut zal u helpen te leren welke van uw spieren voorzichtig gerekt moeten worden om uw kracht en houding te verbeteren.
 • Gebruik van een brace – Soms kan het gebruik van tape of een brace op de onderrug en buik verzachtende externe steun geven voor vrouwen met rectus diastase in de eerste fase van revalidatie. Het kan u ook helpen om de juiste houding van het gebied rond uw middenrif te leren, omdat dat steun geeft van de pijn die u voelt kan verminderen.
 • Onderricht – Er zijn factoren waarvan u het bestaan zelfs misschien niet weet, die verband houding met uw pijn of de beperkingen van uw beweging, die uw fysiotherapeut kan helpen oplossen. Uw fysiotherapeut kan u helpen om de bewegingen en activiteiten te begrijpen, die u het beste kunt vermijden, terwijl u van een rectus diastase herstelt. (Bijvoorbeeld, moeten vrouwen met een rectus diastase geen sit-ups of crunches doen). Uw fysiotherapeut is in staat om u veilige en effectieve manieren te leren om weer volledig te kunnen functioneren.

Hoe voelt rectus diastase?

Symptomen van een diastase ontwikkelen zich gaandeweg het verloop van de zwangerschap en kunnen na de weeën en de geboorte voortduren. Gescheiden buikspieren zijn op zichzelf niet altijd pijnlijk, maar de effecten van een rectus diastase kunnen pijn veroorzaken.

Een vrouw met een deze klachten kan elk van de volgende symptomen hebben:

 • Een zichtbare en voelbare (door aanraking) scheiding van de musculus rectus abdominis.
 • Gevoel van “flubberigheid” in de buikspieren.
 • Dysfunctie van de bekkenbodemspieren, waardoor plas- of darmproblemen ontstaan.
 • Pijn in de Bekken/Pijn in de lage rug
 • Slechte houding
 • Gevoel van zwakte rond het middenrif
 • Pijn bij seks

Na een keizersnede kunnen door het litteken van de incisie de symptomen die met een rectus diastase worden geassocieerd benadrukt worden.