Revalidatie Corona fysiotherapie

Revalidatie Corona Fysiotherapie

Revalidatie Corona Fysiotherapie

Als je na een COVID-19 infectie klachten houdt bij het bewegen en het uitvoeren van activiteiten kun je bij de fysiotherapie Kamphuis en Hof terecht voor hulp, advies en begeleiding tijdens uw revalidatie corona fysiotherapie.

De fysiotherapeut behandelt de klachten en beperkingen waarmee je na een COVID-19 besmetting te maken kunt krijgen. Hij of zij helpt je om inzicht te krijgen in deze klachten en adviseert en begeleidt bij het verantwoord weer opbouwen van dagelijkse activiteiten. Hierbij zijn energieverdeling en het risico op overbelasting belangrijke aandachtspunten. De fysiotherapeut zorgt er op deze manier voor dat je op een verantwoorde manier werkt aan je herstel. De fysiotherapeut kijkt ook hoe het verder met je gaat. Heb je problemen op emotioneel vlak, verloopt het herstel goed en eet je (gezond) genoeg? Als het nodig is, schakelt de fysiotherapeut andere zorgverleners in.

Suzanne Hof en Andrea Okhuijsen zijn longfysiotherapeuten bij ons in de praktijk. Het revalideren van Covid patiënten is maatwerk en naast COPD hun kernactiviteit geworden. Er is niet 1 juiste behandeling! Het is maatwerk. We zien tijdens de laatste golf, dat er vooral patiënten komen revalideren met druk op de borst. Ze voelen zich vaak niet begrepen door de buitenwereld en gaan dan ook door met hun werkzaamheden. Dit is niet altijd goed!
We zullen daarom ook vaak de dagindeling bespreken, wat mag je wel doen en wat kun je beter even laten. Daarnaast is onze collega Saroj ( Osteopathie en Manuele therapie) gespecialiseerd in het losmaken van het borstbeen om zo de druk te verlagen. Hij probeert hierbij de pijn en druk rondom het borstbeen te verlagen. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant van je lichaam.

Wat is COVID-19?

COVID-19 is de infectieziekte die wordt veroorzaakt door het meest recent ontdekte coronavirus. Direct na de besmetting hebben mensen vaak last van verkoudheid, hoesten, benauwdheid, verhoging en koorts en minder goed kunnen ruiken en proeven. Sommige mensen worden opgenomen in het ziekenhuis, maar de meeste mensen doorlopen het virus thuis. Een aantal patiënten heeft aanhoudende klachten. Dit wordt internationaal ‘long-COVID’ genoemd en in Nederland het post-COVID-syndroom (Gezondheidsraad 2022).

Fysiotherapie helpt bij uw revalidatie en herstel

Zeker na een langdurige ziekte door COVID-19 is het verstandig om te beginnen met fysiotherapie. Onze fysiotherapeuten zijn speciaal opgeleid om revalidatie na corona te begeleiden en hebben al meer dan 100 mensen geholpen met hun herstel. Klachten waarbij een fysiotherapeut u goed kan ondersteunen na besmetting met het coronavirus zijn:

  • Angstgevoelens en/of depressie
  • Gevoel van vermoeidheid
  • Moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken
  • Pijn en/of stijfheid aan uw gewrichten
  • Verlaagd uithoudingsvermogen
  • Afname van ademspierkracht
  • Verminderde longcapaciteit
  • Drukkend gevoel op uw borstbeen

Revalidatie na corona

U komt in aanmerking voor revalidatie wanneer u een doorverwijzing heeft van uw huisarts of specialist. Als u uw doorverwijzing heeft ontvangen heeft u recht op maximaal 50 behandelingen of een periode van 26 weken. Aan de hand van een intakegesprek bepalen we in samenspraak met u wat het beste behandelplan is. Ook kijken we naar welke hulpverleners er betrokken moeten worden, om de meest optimale behandeling te kunnen garanderen.

De behandeling vindt bij voorkeur plaats in onze praktijk. Hier hebben wij de beschikking over een goed ingerichte oefenzaal om te kunnen werken aan kracht en conditie. Mocht u nog in quarantaine zitten of niet in staat zijn naar de praktijk te komen, dan kunnen we via beeldbellen alvast starten met de behandeling. Zodra het mogelijk is komt u naar onze praktijk.

Suzanne HofAndrea Okhuijsen