Revalideren

Revalideren

De operatie achter de rug: en nu?

U bent waarschijnlijk doorverwezen voor revalidatie door uw arts na de operatie. U bent opgelucht, want de operatie is goed gegaan. Maar u merkt dat uw lichaam er enorm onder lijdt, dat zie je vooral terug in uithoudingsvermogen en kracht. Alles is erg gevoelig na zo’n operatie en dat maakt het allemaal nog iets lastiger om te gaan bewegen. Wat mag nu wel en wat mag juist niet?  Wij kunnen u hier meer over vertellen.

Individueel schema
We maken gebruik van standaardmethodes om te revalideren zoals bij een totale knie of heup operatie, maar ook daar wordt natuurlijk van afgeweken. Daarom kijken we naar uw situatie en wat u graag wilt, en passen we het daar op aan. Er is erg veel onderzoek gedaan waardoor we precies weten hoe zo’n operatie in z’n werk gaat, waar u nadien op moet letten en wanneer we met welke spieren aan de slag kunnen.

 

 

Sterke, soepele spieren en goede houding
Revalideren richt zich op het terughalen van je oorspronkelijke kracht, het herstellen van het evenwichtsorgaan en het verbeteren van je spierconditie- en souplesse. Het traject kent meerdere fases, in het begin gaat het vooral om spierversoepeling en daarna ga je aan de slag met spierkracht. Elk stadium heeft bepaalde oefeningen, wij bespreken gedetailleerd hoe zo’n oefening in z’n werk gaat en begeleiden je zoveel mogelijk met de uitvoering. De oefeningen zijn veelal gericht op een betere lichaamshouding, motoriek, evenwicht en balans.
Goed en efficiënt revalideren
We zullen niet overhaasten, want we willen graag met aandacht elke stap zetten om u niet te overbelasten. Hierin is het heel belangrijk hoe u zich voelt bij het herstel, vooral bij een operatie is het goed om dat in de gaten te houden. Zeker als het al wat beter gaat, heeft u misschien de neiging om te snel te gaan. Hier waken wij voor en we zorgen dat u de rust en de doelgerichtheid behoudt.