Schouderklachten

Schouderklachten

Biceps Peesonsteking

(Biceps tendinitis, Biceps tendinose)

Een ontsteking aan je bicepspees is een overbelastings letsel van de bicepspees. U kunt hierbij pijn ervaren aan de voorkant van de schouder uitstralend naar de bovenarm. Dingen hoog uit een kastje pakken of de broek ophijsen zijn vaak al 2 pijnlijke activiteiten. Belangrijk voor het herstelproces is dat u de arm op de juiste manier gebruikt. Als fysiotherapeut kunnen wij hierin veel voor u betekenen.

Biceps(pees) Scheur

(Bicepsscheur, Gescheurde biceps, Bicepspees scheur)

Bij het scheuren van uw biceps ervaart u pijn in de voorkant van de elleboog, schouder of bovenarm. Deze pijn is vaak hevig en bij de meeste gevallen merken mensen een knappend of scheurend gevoel. De ‘popey arm’ is hierbij een bekend fenomeen. De meeste mensen worden geopereerd en volgen daarna een revalidatieprogramma. Wees er op tijd bij als u deze aandoening vermoed en schakel uw arts in.

Beknelling armzenuwen

(Thoracic Outlet Syndrom, Schoudergordelsyndroom, neurovasculair compressie syndroom)

Het thoracic outlet syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waarbij de vaatzenuwbundel in het schoudergebied bekneld is. In 90% van de gevallen wordt deze beknelling veroorzaakt door druk van de nekspieren op de armzenuwen. Daarnaast komt deze aandoening veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De verhouding is hierbij 4:1 van de vrouwen t.o.v. mannen. Deze aandoening kan goed pijnlijk zijn en tintelingen of krachtsverlies geven in de arm. De fysiotherapeut begeleid indien nodig in het herstel. Dit herstelproces varieert van een paar dagen tot een paar maanden, afhankelijk van hoe lang u de klacht al had.

schouderklachten robin

Frozen shoulder

(Adhesivecapsulitis, capsulitisadhaesiva)

Een frozen shoulder is een ontsteking van het schouderkapsel welke in 3 fases verloopt. De eerste fase is de ontstekingsfase waarbij er sprake is van een pijnlijke beperking. Fase twee kenmerkt zich door een afname in pijn met een behoorlijke beperking in het bewegen van de schouder. Fase drie is de fase waarbij de schouder langzaam meer kan bewegen en de pijn verdwijnt. In veel gevallen duurt het herstelproces lang, maar zullen de pijn- en bewegingsklachten volledig verdwijnen. De fysiotherapeut kan u in alle 3 de fases begeleiden.

Algemene schouderklachten

Klachten aan de schouder zijn het meest voorkomend. De schouder is een van de meest veeleisende gewrichten van ons lichaam, aangezien er veel beweging wordt gevraagd. Veel mensen hebben al jaren last van schouderklachten. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft u pijn in rust of wanneer u uw arm intensief gebruikt. Met name in algemeen dagelijkse bezigheden is dit erg lastig. Bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden, plotselinge bewegingen, iets uit uw zakken halen of bij het kammen van uw haar. Aangezien het schoudergewricht een complex geheel is, wordt u altijd geadviseerd om contact op te nemen met de fysiotherapeut om te zorgen dat de klachten niet verergeren. Samen wordt er gekeken waar in de keten van bewegen een verstoring optreedt. U leert dan om deze zelf ook te verhelpen.

Schouder instabiliteit

(Anterieure instabiliteit, Posterieure instabiliteit, Inferieure instabiliteit, Multi-directionele instabiliteit, subluxatie van het schoudergewricht, dislocatie van het schoudergewricht)

Schouderinstabiliteit is een veel voorkomende blessure, vooral bij sporten, zoals zwemmen, tennis en honkbal. U merkt bijna altijd direct dat uw schouder minder stabiel is. Dit, omdat de schouder anders voelt. Daarnaast kan het zijn dat u merkt dat de schouder bij sommige activiteiten pijn doet en (gedeeltelijk) ‘uit de kom’ schiet. De fysiotherapeut kan u goed helpen om de schouder stabieler en krachtiger te maken, om zo de pijn- en instabiliteitsklachten te verhelpen.

Schouder uit de kom

(Anterieure dislocatie, Posterieure dislocatie, Inferieure dislocatie, Herhaalde subluxatie van het schoudergewricht, uit de kom gaan van het schoudergewricht)

Op het moment dat de schouder uit de kom ‘schiet’ ervaart u direct veel pijn waardoor de activiteit niet verder kan worden afgemaakt. Deze pijn kan uitstralen naar de hand of hier tintelingen in geven. Na het terug zetten van de schouder is het belangrijk dat u een revalidatietraject doorloopt. Dit, omdat de schouder pijnlijk en zwak is na het trauma. Door fysiotherapie en voldoende rust kan de schouder binnen enkele weken tot maanden volledig herstellen.

Bovenarm breuk

(Humerus fractuur, bovenarm breuk, gebroken arm, gebroken schouder)

Een bovenarm breuk is een breuk in het bovenarmbot (humerus). Bij het breken van het bot ervaart u direct veel pijn en zal de pijn toenemen bij het omhoog doen van de arm, duwen, trekken of tillen. Daarnaast ontstaat er vaak een zwelling op de plek van het trauma. Deze aandoening komt vaak voor na een val op de arm en bij ouderen mensen. Afhankelijk van de breuk en leeftijd zal er geopereerd worden of middels rust de breuk laten genezen. Aangezien het schoudergewricht snel verstijfd, zult u vanaf dag 1 moeten oefenen met de pijnlijke arm, om een frozen shoulder te voorkomen. De fysiotherapeut kan u van begin tot eind hierbij ondersteunen, zodat er optimaal herstel plaatsvindt.

Schouderpees scheur

(Rotator cuff afschuring, Supraspinatus scheur, Rotator cuff ruptuur, Partiele rotator cuff scheur, Volledige rotator cuff ruptuur)

Bij een acute scheur van een schouderpees zal dit direct pijnklachten geven. De schouderpezen kunnen echter ook scheuren door slijtage bij oudere mensen, zij merken er meestal weinig van. De klachten variëren dan ook van geen tot ernstig belemmerend, doordat de arm niet meer gebruikt kan worden. Het is belangrijk om de plek van de scheur goed te koelen en rust te geven. De scheur zal namelijk vanzelf genezen of andere spieren nemen de functie over. In sommige gevallen is een operatieve ingreep nodig zijn. De revalidatie vindt dan plaats bij de fysiotherapeut.

Schouderpees  inklemming

(schouder impingement)

Het impingement is een inklemming van de schouderpezen en /of slijmbeurzen bij het schoudergewricht. Meestal wordt dit veroorzaakt door het niet correct gebruiken van alle spieren rondom de schouder. Het impingement is daardoor 1 van de oorzaken van een slijmbeursontsteking of peesontsteking van de schouder. De ernst van het impingement hangt samen met de pijnklachten die u ervaart. Ervaart u alleen aan het begin van de activiteiten pijn? Dan zal de schouder impingement in een mildere vorm aanwezig dan wanneer jij pijn ervaart bij elke beweging. Een impingement is goed te behandelen door de fysiotherapeut, maar ervaring leert dat dit wel in samenwerking moet met de patiënt. Door het provoceren van je schouder zullen klachten zich gaan verergeren.

Slijmbeursontsteking van de schouder

(Bursitis subacromialis)

Als u last heeft van een ontsteking van de slijmbeurs in de schouder, dan ervaart u pijn aan de top, voorkant, achterkant en buitenkant van de schouder. De pijn kan heftig aanwezig zijn en het bewegen en gebruiken van de arm beperken. Het is belangrijk om de pijn niet op te zoeken, zodat de slijmbeurs kan herstellen. Over het algemeen herstel je met adequate fysiotherapie zeer goed en ben je binnen een paar weken terug op (activiteiten) niveau.

Peesontsteking schouder

(tendinitis schouder, tendinitis infraspinatus, tendinitis supraspinatus, rotator cuff)

Een peesontsteking in de schouder is een veel voorkomende blessure. Deze blessure komt met name veel voor wanneer de schouder overbelast of verkeerd gebruikt wordt. De klachten beginnen meestal mild en zijn sporadisch aanwezig. In de loop van de tijd neemt de pijn vaak toe en trekt niet meer weg. Activiteiten zoals jas aan trekken, haren kammen zijn meestal niet prettig. De fysiotherapeut kan goed advies geven om de ontsteking te reduceren en de pijn te verlichten. Uiteindelijk is het belangrijk dat deze klachten niet elke keer terugkomen dus de oorzaak moet aangepakt worden. Neem altijd contact op met een fysiotherapeut, die kan een gedegen onderzoek doen en samen werken aanherstel. Bij twijfel maken we altijd een  ECHO

Thuisarts.nl voor meer informatie