Voet en enkel
Klachten aan voet en enkel
Enkeldistorsie (verzwikking)
(enkel sprain, laterale enkelband letsel)
Een enkeldistorsie (verzwikking) is een blessure waarbij het weefsel en de ligamenten rondom de enkel beschadigd zijn. In sommige gevallen is het mogelijk dat u een klikkend of knappend geluid hoort. Dit wordt dan opgevolgd door pijn en een zwelling aan de buitenkant van de enkel. In ernstige gevallen kunt u de activiteit niet verder uitvoeren en zal het herstel langer duren. Mocht uw herstel langer duren, neemt u dan contact op met uw fysiotherapeut.
Hielspoor
(Fasciitisplantaris, planetaire fasciitis)
Veel mensen hebben niet in de gaten dat zij last hebben van de aandoening hielspoor en lopen daarom te lang met deze blessure door. Bij een hielspoor is er sprake van extra botvorming op de hiel, welke druk geeft op de peesplaat. Vaak is de hielspoor echter geen echt hielspoor. De fysiotherapeut kan, soms samen met de podoloog, bepalen wat er werkelijk aan de hand is en wat de juiste behandelmethode is. Deze aandoening kan langdurig klachten geven en zien we vaker in de zomer maanden, door het lopen op slippers of blote voeten.
Buitenzijde onderbeen/voet
(Peroneus tendinitis, Peroneustendinose, enkel verzwikking, Peroneus brevis tendinopathie)
Een peroneus tendinopathie is een overbelasting van de peroneuspees. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door pijn aan de buiten/zijkant van de enkel (aan de kleine teen zijde), de voet of het onderbeen tijdens of na belastende activiteiten. De aandoening is goed te behandelen met fysiotherapie. De fysiotherapeut zal o.a. kijken naar de stand van uw voeten en uw looppatroon. Soms vragen wij hierbij ook de hulp van een podotherapeut.